Smartlog v3 » Livserfaringer » Pas nu på med High School ophold i USA
Opret egen blog | Næste blog »

Livserfaringer

Fortællinger fra episoder i mit liv som har haft betydning for mig

Pas nu på med High School ophold i USA

17. Mar 2009 16:16, birgit4000

Jeg så denne læserbrev kommentar til en artikel i Ekstra Bladet

Danske unge vil læse i Obama land (Ekstra Bladet)

Jeg vil lige knytte et par ord til denne artikel.

Som læserbrevsskribenten skriver, hvilken opfattelse jeg deler, så ved de unge og deres forældre ikke over hvor anderledes at USA er for unge mennesker.

I USA er unge først rigtig voksne når de er 21 år. Derfor så kan der være tale om et nyttigt ophold, men Danske unge under 21 år vil ikke have mange måder at kommunikere med andre unge på i løbet af året og så bliver det et år i isolation. At folk umiddelbart lader sig begejstre af Obama kan jeg forstå, men udviklingen er vendt for hurtigt efter min mening i forhold til hvordan det var for kun få måneder siden:

I februar skrev Danmarks Radio med Berlingske Tidende som kilde at De fleste vil studere hjemme.En dansk-amerikaner kommenterede dette på sin blog og rejste en række interessante problemstillinger.

Som der skrives er der grund til bekymring over at mange forældre ikke træder i karakter og tager ansvar ved at undersøge de juridiske aspekter ved at leve i et andet land. Lovgivningen især på alkohol området som populært sagt er de unges middel til at bryde tavsheden, er anderledes. Det er alt for nemt at få en plet på den amerikanske straffeattest, som vil forhindre fremtidig indrejse - selv for unge, som vi regner for voksne i vores samfund. Hvor galt kan det så ikke gå for teenagere?

I Massachusetts skal mennesker som er voksne her i landet udføre samfundstjeneste som straf for at nyde en øl og de er meget bange for at forældrene får noget at vide. Voksne mennesker i frygt - hvad er det for noget?

Men alvorligere anklager kan de unge også risikere. En sag om en dansk studerende ved Yale er registreret i databasen over sager der handler om fremmedhad udøvet mod danskere. Læser man denne side, finder man iøvrigt flere sager, hvor danskere er kommet i klemme i USA.

To meget omtalte sager mod Louise Woodward og Amanda Knox burde også medføre at danske studerende skulle begynde at tænke over deres beslutning. Jeg fandt dette dette blogindlæg på TV2's hjemmeside med titlen Er udvekslingsstudenternes tid forbi?

Hvad med det akademiske?

Her skal de unge og deres forældre passe på. USA's uddannelsessystem lader meget tilbage at ønske. Eksamensbeviser regnes ikke herhjemme for en pind. Med god grund vil jeg sige. Blot tænk på Stein Bagger. Det er ikke et enestående tilfælde. Søg på Academy at Ivy Ridge. En hel high school uddelte beviser som slik. Der er også massive problemer med akkrediteringscentralen NAAS, da USA ikke har et centraliseret  undervisningsministerie med ansvar for og kontrol af High School beviser.

Hvad sker der når de unge kommer hjem med et bevis fra populært sagt en tombola? Der ses naturligvis bort fra deres år med tvivlsomme meritter og de starter forfra.

I værste fald kan der blive tale om et spildt år som er levet i isolation med alle de skadesvirkninger det kan have.

Men fastholder de unge ønsket om et udenlandseventyr, så check tingene igennem inden at der rejses. Når en person først er derovre, så kan det være for sent. Forskningscenteret Center validering har en side med punkter, som skal checkes af.

Kommentarer

 1. Anne B
  17. Mar 2009 20:47
  1

  Når man har oplevet hvor stor en kulturforskel som eksisterer selv indenfor landets grænser, så virker det helt uoverskueligt og grænsende til total tankeløshed at vælge at gå i skole i et andet land.

  Jeg håber at vores unge læser dette blog indlæg og indser hvad de sætter på spil inden at de sidder i fedtefadet i en andet land og har svært ved at komme hjem til deres kære.

 2. Christine
  18. Nov 2009 19:33
  2

  Jeg er selv en udveklingsstudent i USA lige nu, og jeg er uening i alt hvad der bliver skrevet i dette indlaeg. Undervisningen er lang fra daarlig her over, og Danmark er en af de eneste lande hvor er udvekslingsaar ikke taeller. Alle andre udvekslingsstudenter som jeg kender her over, behoever ikke at tage et aar om naar det kommer tilbage, som jeg bl.a. bliver noed til. Et aar i udlandet er en fantastisk stor oplevelse, og man er langt fra isoleret her over. Jeg er i kontakt med min familie i Danmark flere gange om ugen, og jeg har ogsaa kontakt med en masse nye amerikanske venner. Og jeg kender ingen som ikke har det paa samme maade. Jeg synes ogsaa at hvis man er moden nok til at tage et aar vaek fra sin familie, saa er man ogsaa moden nok til at holde sig vaek fra alkohol og soerge for ikke at goere noget ulovligt, hvilket jeg tror alle ser som en selvfoelge. Og dem som ikke goer burde tage konsekvenserne, som de hele tiden har vist er der. Saa til alle ungen der gerne vil et aar til udlandet. Goer det!! Det er en helt fantastisk oplevelse, og det vil blive et aar som i aldrig vil glemme.

 3. Hansen
  4. Dec 2009 09:31
  3

  Du har ret i at der er forskelle.
  Men jeg kan sige dig at hvis jeg tager udgangspunkt i vores egen søn der var et år på highscool ophold i USA mellem 9 klasse og 1.G for 2 år siden - Han var super-super glad for opholdet, mange venner, med i skolens footbool, god værts familie osv osv.
  Derudover lærte han også en masse, og målt i at han nu feks er med i statens ATU (akademiet for talent fulde unge)- så har det også gavnet ham fagligt.
  Fra mit eget arbejde som med-ejer af et ingeniør export firma, kan jeg kun sige til danskerne "globaliserings konkurrence-evnen" bliver hårdere og hårdere for Danmark, simpelthen fordi de andre lande også uddanner i stor stil idag. Bare se på østen, hvor jeg selv har stået og undervist deres ingeniører i sydkina - de er temlig dygtige. Og i det lys der er det alfa og omega at unge danskere uddanner sig til globaliseringen - og der er et udenlands ophold i feks USA meget gavnligt.

  Men ja der er nogen der tager et ophold der kommer til at skifte familie osv. Men udveklsings-organisationerne er gode til at tackle at en unge teeanager jo ikke nødvendigvis viser sig at passe ind i kemien i en familie. Vores søn var heldig, perfekt match og et fantastisk ophold. Men andre har også skifte 1,2,3 gange familie på et år - så ja der kan være udfordringer der

 4. Anders Torrild
  15. Dec 2009 01:58
  4

  Jeg bliver nødt til at høre dig om en ting først. Har du nogensinde oplevet og være udvekslingsstudent i USA? Er dine påstande baseret på nogle personlige erfaringer??

  Jeg har selv studeret et år i USA, mellem 9. klasse og 1.G for snart 2 år siden. Det år var et af de bedste i mit liv! Jeg har fået så mange venskaber og den værtsfamilie jeg boede hos tog mig til dem som var jeg deres eget barn. Jeg skal endda over besøge dem meget snart igen.

  Hvis man virkelig er villig til at opleve et år i USA, kan man sagtens holde sig fra alkoholen. Og nej, man bliver ikke isoleret når man tager til USA, tværtimod! Du knytter mange nye venskaber, og nogle af dem bliver ved, selvom du tager hjem igen.

  Dog kan alle og enhver ikke tage afsted et helt år. Det kræver at man selv er moden nok til det. Man skal selv arbejde for at skabe en oplevelse, og enhver der tror at alle tingene bliver serveret på et sølvfad, kan lige så godt pakke kufferten og finde det første og bedste fly hjem.

  Jeg tror mange af de folk der bliver sendt hjem ikke har været modne eller været indstillet på at være væk i så lang tid. Det er også noget organisationerne tager meget seriøst. Man kommer til interview, hvor de giver et syn på om man er 'egnet' til at tage væk et år.

  Til sidst hvad angår diplomet, så vidste jeg godt at dette år ikke talte noget. Dette år er udelukkende for oplevelsens skyld. Hvis man tror man kan tage et udvekslings år for at slippe for et år i gymnasiet, så kan man sgu lige så godt blive hjemme. Og det er virkelig det værd og blive et år 'forsinket' i sin uddannelse. Om ikke andet, så er du næsten garanteret topkarakterer i engelsk de næste par år.

  Jeg tror at du skal lytte lidt mere til folk der har været i USA og oplevet hvor fantastisk et udvekslingsår er, før du begynder og advare folk imod det. But that's just my opinion.

 5. Betina
  8. Aug 2010 19:55
  5

  Jeg er enig i indlægget.

  Jeg var i USA med min familie fordi at min far er udstationeret. Jeg er lige kommet hjem før tid fordi at systemet efter min mening slet ikke er for Danske unge.

  Jeg kører nu på med gymnasiet istedet og det bliver et bedre resultat.

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Tags

Relaterede